اقدامات درمانی لخته های عمقی
لخته شدن خون در رگهای عمقی اصلی را اصطلاحاً ترومبوز ورید عمقی یا بهاختصار DVT میگویند. وقتی تودهای از خون در یکجا گیر کند، کم، کم از حالت مایع به جامد تبدیل و لخته به وجود میآید. لخته ورید عمقی معمولاً در وریدهای ساق و ران تشکیل میشود ولی هر جای دیگر بدن مانند وریدهای شکم و مغز هم ممکن است دچار لخته شود. در ادامه این مطب از سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص واریس اصفهان به بررسی اقدامات درمانی لخته های عمقی خواهیم پرداخت.
علائم بروز لخته های عمقی
- درد پا: معمولاً از پشت ساق شروع میشود. بیماران معمول درد ناحیه ساق پا را بهصورت گرفتگی عضله ساق پا توصیف میکنند.
- تورم: از مچ پا شروع و به بالاتر سرایت میکند و معمولاً در یک پا مشاهده میشود.
- قرمزی و تغییر رنگ پوست
- احساس گرمی در پای مبتلا
تب خفیف، بیحالی، خستگی، بیاشتهایی و ضعف از علائم عمومی دیگر بیماری هستند.
درد ناگهانی در ساق پا که با گذشت زمان رفع نشود و بلکه کم، کم ورم پا هم به آن اضافه شد میتواند زنگ خطری برای بروز لخته خون در سیاهرگهای عمقی (deep vein thrombosis) باشد که بهاختصار DVT گفته میشود. DVT عارضهای بسیار جدی است که باید سریعاً به پزشک مراجعه شود و اغلب در وریدهای عمقی ساق پا بروز میکند. به دنبال شکلگیری لخته در ورید ساق پا ممکن است در وریدهای ران و لگن هم لخته تشکیل شود و در نهایت باعث انسداد در مسیر جریان خون گردد. لخته یا ترومبوز خون در وریدهای عمقی ساق موجب درد و تورم عضلات پشت ساق میشود که در لمس متوجه گرم بودن عضلات پشت ساق میشویم. پیشنهاد ما به شما برای تشخیص علائم این بیماری مراجعه به دکتر خوب واریس اصفهان برای دریافت مشاوره است.
اطلاع از علائم DVT میتواند کمکی برای نجات یک زندگی باشد. وجود نشانهها بایستی جدی قلمداد شود و هر چه زودتر برای معالجه اقدام صورت گیرد.
دلایل ایجاد لخته های عمقی
دلایل مختلفی باعث ایجاد لخته در پا میشوند. این اختلال در برخی افراد زمینه ارثی دارد. بهعلاوه احتمال بروز لخته خون در شرایط خاص مثل بستری شدن طولانی مدت و بی تحرکی، سابقه قبلی ابتلا به DVT، ابتلا به برخی انواع سرطان و نیز داشتن رگهای واریس بیشتر میشود.
مطلب پیشنهادی : درمان واریس لگن- واریس دست و پا
همچنین بعد از عملهای جراحی بخصوص عمل تعویض مفصل زانو و لگن خطر DVT افزایش مییابد. در افرادی که در ادامه ذکر میکنیم همیشه نگرانی از بروز لخته در عروق عمقی وجود دارد.
- چاق
- خانمهای باردار
- سالمندان
- مبتلایان به بیماری قلبی
- خانمهایی که از قرص پیشگیری از بارداری استفاده میکنند.
روش های تشخیص لخته های عمقی
تشخیص لخته با روشهای تشخیصی و آزمایش خون انجام میشود. وقتی پزشک مشکوک به لخته است معمولاً از سونوگرافی کالر داپلر وریدی برای بررسی احتمال DVT استفاده میکند. در ضمن ونوگرافی هم روشی دیگر برای تعیین وجود یا نبود لخته است در ونوگرافی ماده حاجب تزریق میشود. از تستهای آزمایشگاهی متداول در تشخیص لخته تست D-dimer است. این تست بهصورت اورژانسی انجام شده و نتیجه آن در دو ساعت مشخص میشود.
پروفیلاکسی dvt یا لخته های عمقی
پروفیلاکسی همان پیشگیری از DVT است. افرادی که در معرض خطر لخته هستند بایستی این توصیهها را اجرا کنند.
- مصرف مایعات کافی
- فعالیت بدنی متناسب با سن و شرایط عمومی
- استفاده از داروهای ضدانعقاد در موارد ضروری به تجویز پزشک
- استفاده از جوراب واریس با صلاحدید پزشک
- تحرک کافی در سفر طولانی
- عدم مصرف خودسرانه دارو مخصوصاً داروهای پیشگیری از بارداری
راه های درمانی لخته های عمقی
طول درمان بیماری لخته های عمقی یا دی وی تی
حداقل زمان درمان دی وی تی سه ماه است. در مواردی نیاز به درمان طولانیتر است. تضخیص نحوه و دوره درمان به عهده متخصص قلب و عروق و درمان رگهای واریسی است.
درمان لخته های عمقی با دارو
مهمترین روش درمانی dvt استفاده از داروهای ضد انعقادی است. داروهای تزریقی شامل هپارین و انوکساپارین و داروی خوراکی وارفارین و دسته دارویی NOAC هستند. مهمترین عارضه جانبی این داروها خونریزی است که بیمار بهمحض مشاهده علایمی مانند کبودی پوست، خونریزی غیرعادی و مشابه آن بایستی هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کند. داروهای ضدانعقاد بایستی بهموقع و مرتب مصرف شوند و نباید خودسرانه قطع شوند یا دارو را تغییر داد. هرگونه تغییر در برنامه دارویی نیاز به مشورت با دکتر دارد.
درمان dvt پا به روش ترومبولیز موضعی CDT
درصورتیکه DVT شدید و وسیع باشد پزشک ممکن است برای تسریع در روند بهبودی، داروی لیز کننده یا حلکننده لخته را بهصورت تزریقی و از طریق کاتترهای مخصوص وارد لخته کند به این نوع درمان CDT گفته میشود. عمل CDT بهتر است در ۲ هفته اول پس از شروع لخته انجام شود ولی ممکن است تا ۲۱ روز پس از آن هم سودمند باشد.
استنت گذاری برای بازکردن مسیر رگ لخته شده در مرحله حاد بیماری به تشخیص پزشک انجام میگیرد و به بهبود بیشتر بیمار کمک میکند. عمل استنت گذاری وریدی ممکن است بلافاصله پس از تزریقات اولیه انجام شود ولی اگر در این مرحله انجام نشود بهترین زمان ۶ ماه بعد است.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق اصفهان
فعالیت های فیزیکی در بیماران مبتلا به لخته های عمقی یا DVT
- سابقاً پزشکان با نگرانی از احتمال کنده شدن لخته چندین روز به بیمار توصیه استراحت مطلق میکردند.
- امروزه تحقیقات نشان داده که راهافتادن بیمار باعث آمبولی نمیشود و بهتر است در اولین زمان ممکن فعالیت روزمره و بهخصوص پیادهروی شروع شود.
- البته در روزهای اول معمولاً بیماران درد دارند و همین موضوع امکان فعالیت را سلب میکند.
- مصرف داروی مسکن میتواند با کاهش درد امکان فعالیت معمول روزانه را فراهم کند.
- ورزش و فعالیت بدنی سنگین تا ۳ ماه پس از لخته ممنوع است.
جوراب واریس بعد از DVT
در روزهای اول پس از DVT معمولاً درد در حدی شدید است که بیمار قادر به پوشیدن جوراب نیست. بعد از آن در صورت وجود تورم در پا پوشیدن جوراب شدت علائم را کم میکند.
درمان رگهای واریسی بعد از DVT
امکان ایجاد رگهای واریسی بعد از dvt وجود دارد. پوشیدن جوراب واریس ممکن است مفید باشد. واریسهای بعد از dvt نیاز به معاینه دقیق دارد اگر به علت تخریب کامل رگهای عمقی این واریسها تنها راه برگشت خون باشند درمان آنها به صلاح نیست.
سلام ۱۵سال پیش آمبولی ریه شدم ودکتر گفته تا آخر عمر وارفارین مصرف کنم راه درمان چیست علت پای چپم است که ورم می کند لطفا راهنمایی حدود سه سال است که قرص آلاکوییت ۵ مصرف می کنم لطفا راهنمایی
سلام لازم است دارویتان را بطور منظم تحت نظر پزشک معالج مصرف کنید اکوکاردیوگرافی و سونوگرافی داپلر اندام تحتانی چپ نیز توصیه میشود.