روش های درمان عوارض نارسایی مزمن وریدی
اگر شما هم دچار نارسایی مزمن وریدی هستید، باید بدانید که این مشکل به دلیل آن است که دریچههای موجود در رگ و به طور معمول دریچه های رگ های پا یا بازو به درستی وظیفه خود را انجام نمی دهند. در نتیجه خون در پاهایتان جمع میشود و فشار مضاعف به دیوارههای رگها وارد میشود. این حالت ممکن است به دلیل اختلال عملکرد دریچهها (که معمولا ارثی است) یا به دلیل تخریب دریچه در اثر ترومبوز سیاهرگی عمقی یا لخته شدن خون برای فرد پیش آید. در مطلب امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص واریس اصفهان به بررسی درمان عوارض نارسایی مزمن وریدی خواهیم پرداخت.
دلایل نارسایی مزمن وریدی
نارسایی مزمن وریدی بیشتر در بین افراد چاق، زنان باردار یا افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند دیده میشود. احتمال بروز این بیماری در افرادی که پای آنها دچار آسیبدیدگی شده است، عمل جراحی انجام دادهاند یا در گذشته سابقه لخته شدن خون داشتند بیشتر است. برخی از علل ابتلا به نارسایی مزمن وریدی عبارتند از:
- فشار خون بالا در وریدهای پا به مدت طولانی به دلیل نشستن یا ایستادنهای طولانی مدت
- بیتحرکی و ورزش نکردن
- استعمال دخانیات
- عوامل هورمونی (یائسگی)
- ترومبوز ورید عمقی (لخته شدن خون در ورید عمقی معمولاً در ساق یا ران پا)
- فلبیت (تورم و التهاب ورید سطحی معمولاً در پاها)
مطلب پیشنهادی : کاندیدای نامناسب اسکلروتراپی
عوامل افزایش احتمال ابتلا به نارسایی مزمن وریدی
- سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری واریس
- افزایش سن هم برای مردان و هم برای زنان
- بارداری
- ملزومات شغلی مانند نیاز به ایستادنهای طولانی مدت
- چاقی و اضافهوزن
نحوه تشخیص نارسایی مزمن وریدی
شما باید ابتدا به یک جراح عروق مراجعه کنید. جراح عروق درباره سابقه بیماری ها، سابقه ابتلا به این بیماری در اعضای خانواده و نشانهها و علائم فعلیتان، از شما سوالاتی خواهد پرسید. همچنین انجام چند آزمایش پزشکی را نیز برایتان تجویز خواهد کرد. آزمایشهایی که ممکن است تجویز شوند، شامل موارد زیر هستند:
سونوگرافی داپلر
با انجام این آزمایش، میتوان دریچههای رگها را بررسی کرد و فهمید که آیا این دریچهها به خوبی کار میکنند یا نه.
سی تی اسکن
در مواردی که فرد دچار تورم حاد شده باشد و درمان آن دشوار شود، از رگهای خونی فرد سیتیاسکن گرفته میشود تا بتوان منشاء انسداد یا باریک شدن رگهای شکمی را تشخیص داد.
درمان های نارسایی وریدی
در درمان نارسایی مزمن وریدی بر کاهش علائمی مانند تورم، درمان مشکلات پوستی و پیشگیری از واریس و درمان زخمها تمرکز و تأکید میشود.
تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی میتواند پس از آنکه از عمل جراحی یا روشهای کم تهاجمی برای درمان نارسایی وریدی مزمن استفاده شد از عود این علائم و نشانهها پیشگیری کند.
حفظ تناسب اندام
چاقی و اضافه وزن باعث بروز انسداد عروق و ضعیف شدن دریچه عروق پا خواهند شد. متخصص میتواند به شما کمک کند به اصلاح عادات غذایی خود بپردازید تا در کنار ورزش کردن وزن خود را نیز کاهش دهید.
اجتناب از پوشیدن لباس تنگ یا کفش پاشنه بلند
اجتناب از پوشیدن لباس تنگ و کفش پاشنه بلند باعث محدود شدن گردش خون در پاها و افزایش ریسک بروز نارسایی وریدی همزمان خواهد شد. پوشیدن کفش پاشنه بلند نیز میتواند روند خون رسانی در پاها را مختل نماید به همین دلیل پزشک به شما توصیه میکند کفشی بپوشید که پاشنه آن کوتاه است.
اجتناب از مصرف بیش از حد نمک
مصرف نمک یا سدیم باعث میشود که بدن از دفع آب جلوگیری کند. تجمع بیش از حد مایعات در پاها میتواند باعث بروز تورم شود و فشار زیادی را به عروق پا وارد کند و با ضعیف کردن دیواره عروق منجر به بروز نارسایی وریدی مزمن شود.
آب رسانی به پوست
اگرچه آب رسانی به پوست باعث درمان نارسایی وریدی مزمن نمیشود استفاده روزانه از کرم مرطوب کننده میتواند در بهبود خشکی یا ترک پوست موثر باشد و باعث بهبود سلامت پا شود.
بالا نگهداشتن پاها
بالا نگهداشتن پاها نسبت به سطح قلب به مدت 30 دقیقه و 3 تا 4 مرتبه در روز میتواند تورم را کاهش داده و گردش جریان خون در عروق را بهبود دهد. با بهبود گردش جریان خون، روند بهبود زخمها تسریع میشود. به هر حال، ممکن است برای بسیاری از افراد، بالا نگهداشتن پاها چندین مرتبه در روز عملی نباشد. مهم است که پاها بالاتر از سطح قلب قرار گیرند؛ به سادگی میتوانید پای خود را روی یک چهارپایه قرار دهید تا خون درون پاها تخلیه شود. بالا نگهداشتن پاها تنها اقدام درمانی است که افراد مبتلا به بیماریهای نارسایی وریدی خفیف به آن نیاز دارند اما اقدامات درمانی تکمیلی معمولاً در صورت تشدید بیماری باید انجام شود.
درمان نارسایی مزمن وریدی
پزشک با توجه به موارد زیر، برنامه درمانی مناسبی برای شما تجویز خواهد کرد:
- سن، وضعیت سلامت کلی و سابقه پزشکی
- میزان حاد بودن بیماری
- چگونگی سازگاری شما با داروها و روشهای درمانی خاص
- نشانهها و علائم
- احتمال بدتر شدن شرایط بیماری
- ترجیح بیمار
- روشهای درمانی مختلف میتوانند شامل موارد زیر باشند:
بهبود جریان خون در رگهای پا
بالا نگه داشتن پاها میتواند به کاهش تورم و بهبود جریان خون کمک کند. پوشیدن جوراب واریس نیز میتواند به بهتر شدن وضعیت رگها کمک کند. از موارد موثر دیگر نیز انجام حرکات ورزشی منظم است.
مصرف دارو
برای کمک به بهبود زخمهای پا میتوان دو روش درمانی مصرف دارو (به منظور افزایش جریان خون) و کامپرشنتراپی را ترکیب کرد. برای کمک به بهبود زخمها، میتوان آسپرین مصرف کرد. معمولا برای درمان این اختلال داروهایی تجویز نمیشوند که باعث شوند مایعات بدن از طریق کلیهها خارج شوند اما اگر ابتلا به بیماریهای دیگری مانند نارسایی قلبی یا بیماریهای کلیوی منجر به تورم شود، ممکن است چنین داروهایی برای فرد تجویز شود.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون متخصص واریس اصفهان
ابلیشن داخلوریدی یا رادیوفرکوئنسی
این روش درمانی از جمله روشهای جراحی با حداقل تهاجم است. با استفاده از یک لوله (کاتتر)، رگ بیمار را گرم میکنند. این کار باعث انسداد رگ میشود. وقتی رگ بیمار مسدود شود، خون کمتری در پا جمع میشود و روند کلی جریان خون فرد بهبود مییابد.
اسکلروتراپی
اگر بیماری شما جدیتر از حد معمول باشد، امکان تجویز اسکلروتراپی برای شما وجود خواهد داشت. یک ماده شیمیایی در رگهای بیمار فرد تزریق میشود. این ماده شیمیایی باعث ایجاد زخم در رگها میشود و این رگها دیگر نمیتوانند خون را حمل کنند. از آن به بعد، خون از طریق رگهای دیگر به سمت خون حرکت میکند. بدن رگهای آسیبدیده را جذب میکند.
عمل جراحی
در موارد حاد، عمل جراحی انجام میشود. یکی از روشهای جراحی مورد استفاده، بستن رگهای بیمار است. جراح رگهای آسیبدیده را مسدود میکند تا دیگر خون در این رگها جریان نیابد. اگر این رگها یا دریچههای آنها شدیدا آسیبدیده باشند، آنها را از بدن خارج میکنند. به این روش «برش وریدی» میگویند.
- تغییر سبک زندگی
- داشتن وزن ایدهآل
- ورزش منظم
- پوشیدن جورابهای واریس
- مراقبت از پوست
- اگر مبتلا به ترومبوز سیاهرگی عمقی باشید؛ مهم است که به مصرف داروهای ضدانعقادی که برایتان تجویز شده است، ادامه دهید.
مطالعه بیشتر :
معرفی مشاغل با امکان بروز واریس