درمان واریس مری
هدف اصلی از درمان واریس مری، جلوگیری از خونریزی است.
خونریزی بر اثر این عارضه تهدیدی برای زندگی بیمار به شمار میرود. اگر خونریزی رخ دهد، درمانهای برای توقف خونریزی وجود دارد.
درمان برای جلوگیری از خونریزی
به این منظور درمانهایی برای کم کردن فشار خون در سیاهرگ دروازهای و در نهایت کاهش خطر خونریزی واریس مری وجود دارد.
درمان شامل:
- دارو برای کاهش فشار در سیاهرگ دروازهای: گروهی از داروهای فشار خون تحت عنوان، مسدود کنندههای بتا به کاهش فشار خون در سیاهرگ دروازهای و کاهش احتمال بروز خونریزی کمک میکنند. این داروها شامل پروپرانول (propranolol) و نادولول (nadolol) هستند.
- استفاده از بندهای پلاستیکی برای محکم نگه داشتن ورید هایی با احتمال خونریزی زیاد:
در این روش، پزشک از یک آندوسکوپ استفاده میکند و سپس با کمک یک ساکشن یا مکنده، واریس را وارد یک محفظه در انتهای اسکوپ کرده و آن را با یک بند پلاستیکی میبندد. به این روش دیگر ورید امکان خونریزی نخواهد داشت.
این روش آندوسکوپی در موارد کمی مشکلاتی به همراه خواهد داشت که شامل خونریزی و آسیب به مری است.
در صورت خونریزی ، درمان های زیر موثر می باشند.
- استفاده از بندهای پلاستیکی برای بستن وریدهای دچار خونریزی شده: پزشک در جریان آندوسکوپی ممکن است به کمک بند پلاستیکی دور واریسهای مری را ببندد.
- دارو برای کم کردن جریان خون درون سیاهرگ وریدی: داروهایی مانند اکتروتاید (octreotide) و وازوپرسین (vasopressin) جریان خون را درون سیاهرگ وریدی کاهش میدهند. اثر دارو معمولاً تا ۵ روز بعد از خونریزی ادامه خواهد داشت.
- منحرف کردن جریان خون از سیاهرگ وریدی: اگر درمان دارویی و آندوسکوپی منجر به توقف خونریزی نشود، پزشک روشی تحت عنوان شنت پورتوسیستمیک داخل کبدی از راه ورید ژوگولار (TIPS) یا (TIPS) را پیشنهاد خواهد داد.
شنت یا شانت دهانهای که بین سیاهرگ دروازهای و سیاهرگ کبدی ایجاد میکند. سیاهرگ کبدی خون را از کبد به سمت قلب منتقل میکند.
اما این روش میتوند باعث بروز مشکلات جدی همچون نارسایی کبدی و گیجی و توهم روانی شود. چرا که زمانی که این روش انجام میشود مواد سمی که به صورت طبیعی توسط کبد فیلتر میشوند، حالا توسط شانت مستقیماً وارد جریان خون خواهند شد.
- وارد کردن فشار روی واریس برای توقف خونریزی: اگر داروها و آندوسکوپی موثر نباشند، پزشکان برای متوقف کردن خونریزی روی واریس مری فشار وارد میکنند. یک راه موفق برای توقف خونریزی استفاده از بالون به مدت ۲۴ ساعت است به این روش بالون تامپوناد (balloon tamponade) گفته میشود. این روش یک روش موقتی است و پیش از انجام سایر روشها مانند روش TIIP انجام میشود.
اما استفاده از این روش خطر بروز خونریزی دوباره بعد از برداشتن بالون را در پی دارد. از طرفی دیگر گاهی این روش منجر به پارگی مری میشود که خود فرد را در معرض خطر مرگ قرار خواهد داد.
- بازیابی حجم خون: برای جبران کردن خون از دست رفته به فرد خون پیوند زده میشود و برای توقف خونریزی هم فاکتورهای انعقادی خون به فرد تزریق میشود.
- جلوگیری از خونریزی: در زمان خونریزی احتمال بروز عفونت افزایش پیدا میکند، بنابراین برای جلوگیری از بروز عفونت به فرد آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد.
- پیوند کبد معمولاً موفقیت آمیز است ولی مشکل این است که تعداد افرادی که در صف انتظار برای دریافت اندام مناسب هستند بسیار زیاد است.
جهت هماهنگی و تماس با مطب دکتر مهرداد طاهریون، اینجا کلیک کنید.
جهت اطلاع از خدمات واریس دکتر مهرداد طاهریون ، با ما همراه باشید.