بررسی جراحی بای پس قلب
جراحی بای پس قلب یا جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) به منظور بهبود جریان خون در قلب شما انجام میشود. یک جراح از رگهای خونی گرفته شده از ناحیه دیگری از بدن شما جهت دور زدن عروق آسیب دیده استفاده میکند. پزشکان متخصص این حوزه به صورت سالانه تقریباً 200000 عمل جراحی در ایالات متحده انجام میدهند.
این جراحی در صورت انسداد یا آسیب دیدن عروق کرونر انجام میشود. این شریانها خون اکسیژن دار قلب شما را تأمین میکنند. اگر این عروق مسدود شده یا جریان خون محدود شود، قلب به درستی کار نمیکند. این وضعیت میتواند منجر به نارسایی قلبی شود.
انواع مختلف جراحی بای پس قلب چیست؟
پزشک بسته به این که چه تعداد از عروق شما مسدود شده باشد، نوع خاصی از جراحی بای پس را به شما پیشنهاد میکند.
- بای پس تک. فقط یک سرخرگ مسدود شده است.
- بای پس جفت یا دوگانه. دو رگ مسدود شده است.
- بای پس سه گانه. سه رگ مسدود شده است.
- بای پس چهار گانه. چهار رگ مسدود شده است.
خطر ابتلا به حمله قلبی، نارسایی قلبی یا مسئله قلبی دیگر به تعداد عروق مسدود شده بستگی دارد. انسداد در رگهای بیشتر نیز به این معنی است که ممکن است جراحی بیشتر طول بکشد یا پیچیدهتر شود.
چه زمانی فرد نیاز به جراحی بای پس قلب دارد؟
وقتی مادهای به نام پلاک در خون شما روی دیوارههای شریانی جمع شود، خون کمتری به عضله قلب جریان مییابد. این نوع بیماری عروق کرونر (CAD) به عنوان تصلب شرایین “atherosclerosis” شناخته میشود. اگر قلب خون کافی دریافت نکند، خسته شده و از کار میافتد. تصلب شرایین میتواند بر عروق موجود در بدن تأثیر بگذارد.
اگر عروق کرونر آن قدر باریک یا مسدود شده باشند که خطر حمله قلبی در شما زیاد باشد، این امکان وجود دارد که جراحی بای پس قلب توسط پزشک توصیه شود. هنگامی که انسداد رگها بسیار شدید باشد که کنترل با دارو یا سایر روشهای درمانی سخت شود، پزشک شما جراحی بای پس را توصیه میکند.
نیاز به جراحی بای پس قلب چگونه تشخیص داده میشود؟
تیمی از پزشکان از جمله یک متخصص قلب تشخیص میدهند که میتوانید تحت عمل جراحی قلب باز قرار بگیرید. برخی از شرایط پزشکی میتوانند جراحی را پیچیده کرده یا آن را از گزینههای درمانی حذف کند.
شرایطی که میتواند عوارض ایجاد کند عبارتند از:
- دیابت
- آمفیزم “emphysema”
- بیماری کلیوی
- بیماری شریانی محیطی (PAD)
قبل از تعیین وقت جراحی، این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین در مورد سابقه بیماری و پزشکی خانوادگی و هر داروی با نسخه و بدون نسخه (OTC) که مصرف میکنید، صحبت نمایید. معمولاً نتایج جراحی برنامهریزی شده بهتر از جراحی اورژانسی است.
خطرات جراحی بای پس قلب چیست؟
مانند هر نوع عمل جراحی قلب باز، جراحی بای پس قلب خطراتی را به همراه دارد. پیشرفتهای اخیر فنآوری، روش درمان را بهبود بخشیده و احتمال موفقیت آمیز بودن جراحی را افزایش داده است.
همچنان بعد از جراحی خطر ابتلا به برخی از عوارض وجود دارد.
این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی
- آریتمی “arrhythmia”
- لخته شدن خون
- درد قفسه سینه
- عفونت
- نارسایی کلیه
- حمله قلبی یا سکته مغزی
چگونه میتوانم برای جراحی بای پس قلب آماده شوم؟
اگر پزشک جراحی بایپس قلب را توصیه کند، به شما دستورالعمل کاملی در مورد آمادگی لازم قبل از جراحی داده میشود. اگر جراحی از قبل برنامه ریزی شده باشد و یک عمل اورژانسی نباشد، به احتمال زیاد قبل از عمل چندین قرار ملاقات خواهید داشت که در مورد سلامتی و سابقه پزشکی خانوادگی از شما سوال میشود. همچنین چندین آزمایش انجام خواهید داد تا به پزشک کمک کنید تا تصویر دقیقی از وضعیت سلامتی شما به دست آورد.
این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش خون
- اشعه ایکس قفسه سینه
- الکتروکاردیوگرام “electrocardiogram” (نوار قلب یا EKG)
- آنژیوگرام یا آنژیوگرافی
نکات مربوط به جراحی قلب
در مورد هر دارویی که بر چگونگی لخته شدن خون تأثیر میگذارد، با پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از داروهای تسکین دهنده درد و داروهای قلبی بر لخته شدن خون تأثیر میگذارند، بنابراین ممکن است مجبور شوید مصرف آنها را متوقف کنید. سیگار کشیدن را ترک کنید. این موضوع برای قلب شما مضر است و باعث تاخیر در زمان بهبودی میشود. اگر علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارید، به پزشک خود بگویید. به طور خاص، آنفولانزا میتواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند همچنین احتمال حمله قلبی را افزایش میدهد یا نارسایی قلبی را بدتر میکند. این شرایط میتواند باعث میوکاردیت “myocarditis”، پریکاردیت “pericarditis” یا هر دو شود. این موارد عفونتهای قلبی بالقوه و جدی هستند.
خانه خود را آماده کنید و هماهنگیهای لازم را جهت بستری چند روزه در بیمارستان انجام دهید. به منظور کاهش خطر عفونت، شب قبل از جراحی بدن خود را با صابون مخصوص بشویید. بعضی از صابونها از کلرهگزیدین “chlorhexidine” ساخته شدهاند و به شما کمک میکند تا در زمان جراحی عاری از هرگونه میکروب باشید. رژیمی که شامل عدم نوشیدن آب است از نیمه شب قبل از جراحی شروع میشود. تمام داروهایی را که پزشک برای شما تجویز کرده است را مصرف کنید.