بیماری قلبی و دیابت
هر ساله هشدار های بیشتری در مورد تاثیر دیابت بر بیماری قلبی توسط سازمان های بهداشت در دنیا داده می شود. اما واقعا قند خون چگونه بر بیماری های قلبی و عروقی تاثیر می گذارد؟ بیماران دیابتی چقدر در معرض مشکلات قلبی هستند؟
بیماری قلب و عروقی و دیابت
آمار و ارقامی که در ادامه مقاله می خوانید به خوبی نشان می دهند که ارتباط مستقیم و مهمی بین بیماری قلب و عروق (CVD) و دیابت وجود دارد.
حداقل ۶۸ درصد از افراد ۶۵ ساله یا بزرگتر که مشکل دیابت دارند در اثر نوعی بیماری قلبی جان خود را از دست می دهند؛ ۱۶ درصد هم در اثر سکته از دنیا می روند.
افراد بزرگسالی که با دیابت دست و پنجه نرم می کنند به نسبت افراد عادی، دو تا چهار برابر بیشتر در خطر مرگ در اثر بیماری قلبی هستند.
اتحادیه قلب ایالات متحده آمریکا بیماری دیابت را به عنوان یکی از هفت ریسک های هفتگانه برای بیماری قلب و عروقی در نظر گرفته است.
دکتر مهرداد طاهریون – متخصص قلب اصفهان – بیماری قلبی و دیابت
بیماریهای قلب رایج با دیابت چیست؟
بیماری قلبی شامل مشکلات متعددی می شود که قلب افراد را تحت تاثیر خود قرار می دهند. بیماری قلب و عروقی نیز شبیه به بیماری قلبی است اما شامل تمامی انواع بیماری قلبی، سکته و بیماری رگ های خونی می شود.
رایج ترین نوع بیماری قلبی نیز بیماری عروق کرونر به حساب می آید. که گردش خون به سمت قلب را تحت تاثیر قرار می دهد.
بیماری عروق کرونری در اثر تجمیع پلاک در دیواره شریان های خونی و رگ های حاوی خون و اکسیژن به سمت قلب به وجود می آید. پلاک از انباشته های کلسترول تشکیل می شود. و با تجمیع آن در داخل شریان های خونی، گردش خون کاهش می یابد. به این پروسه تصلب شریان یا سخت شدن شریان های خونی می گویند.
کاهش جریان خون به سمت قلب منجر به بروز حمله قلبی می شود. کاهش جریان خون و اکسیژن به مغز نیز احتمال سکته را در فرد بالا می برد.
سخت شدن شریان های خونی ممکن است در دیگر نواحی بدن نیز رخ دهد؛ به سخت شدن شریان ها در ناحیه پا بیماری شریانی محیطی می گویند. بیماری شریانی محیطی یا همان PAD معمولا اولین نشانه افراد دیابتی است که بیماری قلب و عروقی دارند.
چطور افراد دارای دیابت در خطر بیماری قلبی و عروقی قرار دارند؟
بیماری دیابت قابل کنترل و درمان شدن است، اما حتی اگر سطح گلوکز در بدن تحت کنترل باشد. باز هم دیابت می تواند ریسک بروز بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.
دلیل این موضوع نیز آن است که افرادی که با دیابت دست و پنجه نرم می کنند. به خصوص دیابت نوع ۲، ممکن است مشکلات لیست زیر را داشته باشند که هر کدام از این موارد ریسک بروز بیماری قلب و عروقی را افزایش می دهد:
فشار خون بالا (هایپرتنشن)
فشار خون بالا همیشه به عنوان یکی از فاکتور های ریسکی اصلی برای بیماری های قلب و عروق شناخته می شود. تحقیقات نشان داده اند که ارتباط مثبت و خاصی بین فشار خون بالا و مقاومت به انسولین وجود دارد.
وقتی بیماران هم دیابت داشته باشند و فشار خون آن ها نیز بالا باشد. (که این موضوع بسیار رایج است) ریسک بروز بیماری های قلب و عروق در آن ها دو برابر می شود.
کلسترول نا متعادل و تری گلیسیرید زیاد
بیماران دیابتی معمولا سطح کلسترول ناسالمی دارند که از جمله آن می توان به کلسترول ال دی ال بالا (کلسترول بد)، سطح پایین کلسترول اچ دی ال (کلسترول خوب) و تری گلیسیرید بالا اشاره کرد.
این ترکیب سه گانه از سطح چربی معمولا در افرادی با بیماری قلب عروق کرونر زودرس اتفاق می افتد. همچنین این وضعیت می تواند نشانه وجود دیس لیپیدمی آتروژنیک در فرد باشد. که با مقاومت به انسولین ارتباط دارد. سطح ناسالم کلسترول با دیس لیپیدمی دیابتی در بیماران دیابت نیز مرتبط است.
چاقی بر دیابت
چاقی به عنوان یکی از فاکتور های ریسکی برای بیماری قلب و عروق شناخته می شود. و ارتباط مستقیمی با مقاومت به انسولین دارد. کاهش وزن می تواند به بهبود ریسک بروز بیماری قلب و عروق کمک کند. غلظت انسولین را کاهش داده و میزان حساسیت انسولین را بیشتر کند.
چاقی – دیابت – فشارخون
چاقی و مقاومت به انسولین با دیگر فاکتور های ریسکی نظیر فشار خون بالا نیز در ارتباط هستند. این زنجیره ریسک تمامی بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
بی تحرکی و فعالیت بدنی
عدم فعالیت و تحرک بدنی یکی از فاکتور های ریسکی مهم برای مقاومت به انسولین و بیماری قلب و عروق در افراد است. تمرین و ورزش و کاهش وزن می تواند از دیابت نوع ۲ جلوگیری کرده و یا آن را به تاخیر بیاندازد، فشار خون را کاهش داده و ریسک بروز حمله قلبی و سکته را کم کند.
انواع مختلف فعالیت های بدنی معمولی یا سنگین نظیر تمرینات هوازی، ورزش، کار خانه، باغبانی و تحرک بدنی مرتبط با کار می توانند. در این زمینه مفید باشند. برای داشتن سلامت کلی قلب و عروق، اتحادیه قلب آمریکا پیشنهاد زیر را ارائه کرده است:
فعالیت ورزشی مفید بیماران دیابتی
حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی معمولی تا سنگین یا ۷۵ دقیقه تمرین هوازی سنگین در طول هفته (یا ترکیبی مشابه از فعالیت های معمولی تا سنگین بدنی)، به علاوه تمرینات سنگین تقویت عضلات حداقل دو روز در هفته برای مزایای بیشتر مربوط به سلامت بدن.
قند خون خارج از کنترل (خیلی بالا) یا خارج از محدوده مناسب
بیماری دیابت می تواند قند خون را به سطح خطرناکی برساند. در چنین شرایطی جهت مدیریت قند خون باید دارو مصرف شود.
مصرف دخانیات و بیماری قلبی
سیگار کشیدن افراد را در ریسک بالاتری از بیماری قلبی و سکته قرار می دهد و این موضوع به دیابتی بودن فرد بستگی ندارد. افرادی که مقاومت به انسولین یا دیابت دارند. و در کنار آن فاکتور های ریسکی دیگر نیز در آن ها وجود دارد، در خطر ریسک بالاتری از بیماری قلبی و سکته قرار دارند.
با این حال با مدیریت کردن فاکتور های ریسکی، بیماران دیابتی ممکن است. بتوانند از بروز بیماری های قلب و رگ های خونی جلوگیری کرده یا حداقل سرعت پیشرفت آن را کم کنند. پزشک معالج شما به شکل دوره ای آزمایشاتی را انجام می دهد. تا وضعیت فاکتور های ریسکی مرتبط با بیماری قلب و عروق بررسی شود.
پیشنهاد ما به شما دوستان عزیز دکتر مهرداد طاهریون بهترین متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می باشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.
جهت مشاهده صفحهی رسمی اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون کلیک کنید.