مزایا و معایب درمان واریس شدید با چسب چیست؟
چسب واریس وناسیل در سال 2015 توسط FDA به عنوان یک درمان بسیار مؤثر، برای رفلاکس وریدی ایجاد شده به علت واریس، تأیید شده است. در این عمل، با استفاده از نوعی چسب پزشکی، رگ های آسیب دیده، به طور دائمی و فوری بسته می شود، و جریان خون از از رگ های سالم، ادامه می یابد. در ادامه مطلب امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص درمان واریس اصفهان به بررسی مزایا و معایب درمان واریس شدید با چسب خواهیم پرداخت.
وناسیل از آخرین دستاوردهای پزشکی، برای درمان واریس برای کمک به بستن شریان های آسیب دیده در بدن می باشد. چسب واریس وناسیل، که قبلاً با نام چسب سافئون شناخته می شد، برای بستن رگ سافنوس ران، استفاده می شده است. بعد از اینکه رگ، با چسب بسته شد، این رگ، ابتدا کمی سفت شده و سپس توسط بدن جذب می شود. این عمل با کمترین جراحی صورت می گیرد.
علل بروز رگ های واریسی
عاملهای خطر متعددی وجود دارد که احتمال ایجاد شدن رگهای واریسی را در پا افزایش میدهد و فرد را در معرض تشدید علائم قرار میدهد. شایعترین علائم خطر واریس به شرح زیر است:
مطلب پیشنهادی : عوارض و خطرات اسکلروتراپی
عدم فعالیت و کمتحرکی:
ابتلا به واریس، به ویژه در پاها تجربهی بسیار ناخوشایند و آزاردهندهای است که بیمار را ناخواسته وادار به کاهش فعالیت میکند. حال آن که نشستن طولانی مدت و کمتحرکی فقط گردش خون را مختل میکند و باعث میشود که خون بیشتری در رگها جمع شود. در نتیجه علائم تشدید میشود و خطر ایجاد رگهای واریسی در پا بیشتر میشود.
چاقی:
چاقی خطر ابتلا به واریس را، به ویژه در ساق پا و پایین پا افزایش میدهد. منطقی به نظر میرسد، چون دریچههای ساق پا باید با نیروی جاذبه مقابله کنند تا گردش خون پایداری وجود داشته باشد، از طرفی فشار وزن بدن ناگزیر به این بخش وارد میشود. چنانچه فردی چاق باشد، دریچههای ضعیف شده باید تلاش بیشتری بکنند تا بتوانند نیاز افزایش یافتهی سیستم گردش خون را تامین کنند. این فشار مداوم باعث میشود که دریچهها در تلاش برای حمایت از توده بدنی افزایش یافته، ضعیفتر از پیش بشوند. فشار خون بالا که یکی از عوارض شایع چاقی است، این فرایند را تسریع میکند. به علاوه فشار خون بالا به دلیل پاره کردن رگها و ضعیف کردن پوشش داخلی شریانها، فشار بیشتری را به دستگاه گردش خون، از جمله سیاهرگها وارد میکند.
تغذیه نامناسب:
چاقی، تغذیه نامناسب و نقص عملکرد کبد ارتباط تنگاتنگی با هم دارند، ابتلا به هر عارضه موجب دچار شدن به دو مورد دیگر یا تشدید آنها میشود. اگر حجم بالایی از چربیهای فراوری شده، قند تصفیه شده یا نوشیدنیهای کافئیندار مصرف میکنید، این عادتهای غذایی ناسالم بر دیگر نقاط بدن، از سیستم ایمنی گرفته تا دستگاه گوارش نیز اثر میگذارد. چنانچه بدن نتواند ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای عملکرد بهینهی خود را جذب کند، احتمال یبوست، ضعف در گردش خون، استرس روانی و دچار شدن به کبد سمی افزایش مییابد.
بارداری:
بارداری با دربرداشتن نوسانات هورمونی و تغییرات چشمگیر در بدن، تجربهی دشوار و گیج کنندهای برای بسیاری از مادران بیتجربه است. ظاهر ناخوشایند رگهای واریسی معمولاً استرس دوران بارداری را مضاعف میکند و فشار بیشتری را به بدن مادر نگران وارد میکند. از آنجایی که در دوران بارداری برای حمایت از جنین در حال رشد، خون بیشتری در بدن تولید میشود، دریچههای وریدی در این دوران حساس فشار بیشتری را تحمل میکنند. بزرگ شدن رحم نیز فشار بیشتری را به بزرگ سیاهرگ زیرین، یعنی رگی وارد میکند که از جریان خون از پاها به سمت لگن حمایت میکند.
در نتیجه بزرگ سیاهرگ ضعیف میشود و عملکرد آن مختل میشود و در این بین اضافه وزن فشار بیشتری را به پاها وارد میکند. همچنین بارداری با مشکلات با منشأ هورمونی نیز همراه است، چون بدن در این دوران استروژن و پروژسترون بیشتری تولید میکند که پوشش داخلی رگها را شل میکند و احتمال نشت خون را افزایش میدهد.
استرس:
شاید به نظرتان نرسیده باشد که استرس نیز یکی از محرکهای ابتلا به واریس، به ویژه در پاها است؛ متاسفانه اکثر افراد از عوارض مخرب استرسهای شدید آگاهی ندارند. هنگامی که دستخوش استرس میشوید، خون با قدرت بیشتری در سراسر بدن پمپاژ میشود و فشار بیشتری را به رگها وارد میکند. به علاوه چون دستگاه گوارش بیشتر بر بقا متمرکز است تا بر نگهداری مواد زائد، ممکن است دچار اسهال شوید. در نتیجه مایعات بدن کم میشود و از همه مهمتر بدن نمیتواند مواد مغذی را به درستی جذب کند؛ به این ترتیب احتمال ابتلا به سوءتغذیه پیش میآید و تمایل به مصرف کربوهیدراتها بیشتر میشود. چون مواد شیمیایی مانند آدرنالین و هیستامین که هنگام تحمل استرس آزاد میشود، التهابزا هستند، استرس علائم را تشدید میکند و در مجموع فشار بیشتری را به سیستم ایمنی و کل بدن وارد میکند.
فواید چسب واریس وناسیل
- موفقیت بالا (4/96% رگ ها بعد از 5 سال بسته می مانند)
- عمل در مطب انجام می شود
- با کمترین جراحی
- عمل با استفاده از سیستم ایمن و موفق فراصوت، صورت می گیرد
- بدون بیهوشی و با کمترین بی حسی
- بدون نیاز به بستری شدن یا استراحت
- کمترین آسیب به علت کمترین استفاده از سوزن
- دوره نقاهت کوتاه
- می توانید راه رفت و برگشت عمل را به تنهایی رانندگی کنید.
- نیاز به مرخصی گرفتن نیست.
- بدون پارگی
- بدون بخیه
- بدون نیاز به باند پیچی (هرچند ممکن است پزشک، استفاده از باند موقت را پیشنهاد دهد)
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون
عوارض درمان با چسب واریس وناسیل
با وجود اینکه چسب واریس وناسیل بسیار ایمن است، اما مانند هر عملی، خطرات خود را دارد. به عنوان مثال، بیمار ممکن است بعد از عمل، دچار کبودی، سستی و ورم شود. این مشکلات بعد از گذشت چند روز یا چند هفته خود به خود رفع می شوند. برای جلوگیری از سفتی و کشیده شدن رگ ها بعد از عمل، چسب مورد استفاده، بسیار انعطاف پذیر است.
اما ممکن است شما با این وجود، احساس سفتی و ناراحتی در محل عمل وناسیل داشته باشید. بعضی از بیماران، در ناحیه مورد نظر، تغییر رنگ پوست و کبودی را تجربه می کنند. در کمتر از 1% بیماران، خطر لخته شدن خون، عکس العمل آلرژیک و ورم رگ وجود دارد.
نکات مراقبتی بعد از درمان با چسب واریس
- چسب زخم روی محل ورود سوند زده میشود.
- بیماران معمولاً بعد از درمان با چسب نیازی به مصرف مسکن ندارند.
- پوشیدن جوراب واریس بعد از درمان با چسب ضروری نیست.
- بیماران بلافاصله بعد از درمان میتوانند کلینیک را ترک کنند و فعالیتهای معمول خود را انجام دهند.
- به بسیاری از بیماران توصیه میشود که در کنار چسب واریس از اسکلروتراپی و جوراب واریس نیز استفاده کنند، بهرهگیری از این سه روش یک درمان
- ترکیبی رایج برای درمان واریس محسوب میشود.