بررسی ارتباط بروز واریس با استرس
شاید تعجب کنید اگر بدانید که واریس رگها یکی از علائم فیزیکی استرس زیاد است. استرس زیاد باعث میشود که سیستم غدد درون ریز تحلیل شود و به تولید یک نوع هورمون که کورتیکوستروئید نام دارد بپردازد. از آنجایی که استرس مزمن به علت فشار عاطفی به مدت طولانی بر فرد به وجود میآید و قرار داشتن در معرض استرس باعث افزایش سطح تولید هورمون استرس در بدن میشود و منجر به بروز برخی مشکلات از قبیل بالا رفتن فشار خون و آسیب عضلانی و در نتیجه واریسی شدن رگها خواهد شد. اگرچه انواع مختلف واریس به علت استرس به وجود نمیآید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا شما را در خصوص علل بروز واریس و روشهای درمانی مختلف راهنمایی کند. در ادامه مطلب امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص درمان واریس اصفهان به بررسی ارتباط بروز واریس با استرس خواهیم پرداخت.
تاثیرات استرس بر واریس
استرس چیز کوچکی نیست. اگر استرس درمان نشود، یک فرد سالم را به یک فرد ناسالم تبدیل می کند که از مشکلات روحی و جسمی رنج می برد. یکی از آن مشکلات فیزیکی می تواند خود را به صورت واریس نشان دهد. اگرچه استرس به خودی خود باعث ایجاد واریس نمی شود، اما مطمئنا عادت هایی را ایجاد می کند که علائم آن تاثیر بدی روی واریس دارد. این دلیل در کنار بسیاری از دلایل دیگر باعث می شود که مدیریت استرس اهمیت زیادی داشته باشد. برخی از اثرات منفی استرس بر واریس و سلامتی رگها در ادامه ارائه شده است :
استرس باعث ضعیف شدن جریان خون می شود
هنگامی که سطح استرس بالا باشد، فشار خون شما را افزایش می دهد. که به نوبه خود، فشار نامناسبی را بر دیواره سیاهرگ شما وارد می کند و می تواند تأثیر منفی بر گردش خون شما داشته باشد.
اهمیت تاثیر استرس بر واریس
بیایید نحوه تشکیل رگ های واریسی را بررسی کنیم. رگ های شما به طور معمول قادر به گردش خون در سراسر بدن شما هستند. با این حال، دریچههای رگ های ساق پا باید به سختی کار کنند، زیرا خون را در برابر گرانش به سمت بالا حرکت میدهند. اگر دریچههای سیاهرگی ضعیف شوند یا آسیب ببینند، خون میتواند در سیاهرگ ها تجمع یابد و یک ورید واریسی تشکیل دهند. تجمع خون در رگها باعث احساس سنگینی، خارش، خستگی یا درد پا می شود و اگر فشار خون را نیز به آن اضافه کنیم ، این علائم ممکن است حتی بدتر از حد معمول احساس شوند.
افزایش وزن با استرس
وقتی استرس دارید، بدنتان هورمون هایی ترشح می کند تا به شما در مقابله با این وضعیت کمک کند. سطح قند خون شما ممکن است افزایش یابد تا انرژی بیشتری به شما بدهد. ممکن است سطوح کورتیزول بالاتری داشته باشید، که به شما سیگنال میفرستد که برای حفظ انرژی به غذای بیشتری نیاز دارید. که در کوتاه مدت مشکلی ایجاد نمی کند.
گاهی اوقات کمی افزایش انرژی دقیقا همان چیزی است که ممکن است برای عبور از یک موقعیت استرس زا به آن نیاز داشته باشید. اما اگر استرس طولانیمدت باشد، سطح قند خون و کورتیزول شما افزایش می یابد و به شما میگوید که به غذای بیشتری نسبت به نیاز خود احتیاج دارید.
به همین دلیل است که سطوح بالای استرس می تواند باعث افزایش وزن شود که می تواند مشکل بزرگی برای سلامت رگهای شما باشد زیرا وزن اضافی به معنای فشار اضافی بر روی رگ ها است. اگر استرس دارید و مدام احساس گرسنگی می کنید، ممکن است تکنیک هایی برای کاهش استرس نیاز داشته باشید که در دراز مدت تاثیر خوبی در رگها و سلامت کلی بدن شما خواهد داشت.
استرس می تواند مانع پیشرفت زندگی سالم شود.
تغییرات سبک زندگی، مانند ورزش بیشتر و گزینههای غذایی کم نمک، میتواند تاثیر خوبی در سلامت رگ های شما یا واریس داشته باشد. با این حال، ممکن است متوجه شوید که با داشتن استرس زیاد انجام این انتخابها دشوار باشد. بنابراین رفتن به پیاده روی روزانه یا خرید مواد غذایی سالم ممکن است در مقایسه با سایر عوامل استرس زای زندگی الویت کمی داشته باشد. همانطور که دیدیم، اگر استرس به درستی مدیریت نشود باعث می شود که رگهای واریسی دردناک و ناراحت کننده باشند.
پیشگیری از پیشرفت درمان واریس
استرس با تاثیرات منفی بسیار زیادی بر بدن همراه است اما یکی از تاثیرات جدی آن این است که باعث میشود و روند پیشرفت شما در برنامه درمان واریس کند شود. همان طور که در قسمت بالا اشاره کردیم استرس باعث افزایش سطح غذای مصرفی شما میشود و به این ترتیب شما نمیتوانید به کاهش وزن اضافی بدن خود بپردازید تا از میزان فشاری که به عروق شما وارد میشود کاسته شود. به علاوه استرس باعث میشود نتوانید به طور منظم ورزش کنید که ورزش کردن در افرادی که دچار واریس هستند بسیار ضروری است.
نداشتن فعالیت جسمانی به مدت طولانی یکی از بدترین کارهایی است که برای سلامت عروق خود انجام میدهید. شما باید از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید زیرا در این حالت فشار بسیار زیادی را به رگهای خود وارد میکنید. اگرچه پزشک و افرادی که دچار واریس هستند دو ماراتون را توصیه نمیکند انجام دادن تمرینات ورزشی سبک از قبیل پیاده روی میتواند بسیار مفید باشد. پیاده روی به تقویت عضلات ساق پا کمک میکند و با تاثیرات بسیار زیادی بر روی گردش خون و عروق شما همراه است.
روش های کاهش استرس در زندگی
آنچه که این قسمت توضیح دادیم فقط بخشی از مشکلاتی است که استرس در زندگی شما به وجود میآورد. استرس یکی از مشکلات اصلی نسل امروز است و عاملی است که باید با دقت کنترل شود.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون
بین کار و زندگی خود تعادل برقرار کنید
اگرچه کار کردن بسیار مهم است اجازه ندهید کنترل زندگی شما را به دست بگیرد. در تعداد زیادی از افرادی که استرس دارند شغل آنها نقش مهمی دارد به همین دلیل باید استرس را در زندگی کنترل و مدیریت کرد. یکی از روشهایی که برای مدیریت استرس ناشی از کار وجود دارد این است که کار خود را در هنگام مراجعه به منزل پشت درب جا بگذارید و آن را با خودتان به منزل نیاورید. زمانی که در منزل هستید را به استراحت اختصاص دهید تا استرس شما از بین برود.
هر روز ورزش کنید
لازم نیست که هر روز ۲ ساعت در باشگاه ورزش کنید یا برای تمرینات ورزشی تخصصی آموزش ببینید کافی است فقط روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید تا علاوه بر کنترل استرس به بهبود سلامت عروق خود کمک نمایید.
غذای خود را آماده کنید
اگر شما از لحاظ زندگی کاری بسیار پرمشغله هستید آماده کردن غذا برای یک هفته یک روش عالی برای مبارزه با مشکلات مربوط پر خوری در زمان بروز استرس است. به جای آن که پس از یک روز کاری پرمشغله به فست فود بروید سعی کنید یک روز را به آماده کردن غذا برای یک هفته خود اختصاص دهید تا وقتی به منزل بر میگردید فقط به گرم کردن آن بپردازید. در چنین شرایطی شما بدون دردسر میتوانید به همه مواد غذایی مورد نیاز خود دسترسی داشته باشید.