بررسی علل انواع مختلف واریس در بارداری
در مطلب امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون دکتر خوب واریس اصفهان به بررسی علل انواع مختلف واریس در بارداری خواهیم پرداخت. در ادامه با انواع واریس بارداری آشنا خواهید شد:
ایجاد واریس پا در بارداری
یکی دیگر از انواع واریس که ممکن است زنان باردار به آن مبتلا شوند واریس پا است. به علت انقباضات عضلات و اضافهوزن ممکن است واریس پا نمایان شود.
دو نوع واریس در دوران بارداری روی پاها نمایان میشوند:
واریس طنابی
واریس طنابی که بهتر است در این مورد با پزشک زنان و دکتر قلب و عروق مشورت شود. البته در بارداری اقدام درمانی صورت نمیگیرد اما لازم است پزشک خود را در جریان بگذارید تا اقدامات پیشگیرانه صورت گیرد.
مطلب پیشنهادی : پیشگیری و درمان لخته شدن خون بعد از جراحی
واریس مویرگی
- رگهای عنکبوتی و واریس ریز را اغلب خانمها در بارداری تجربه میکنند.
- این نوع واریس مویرگی بعد از دو بار زایمان ایجاد شده است خطری ندارد.
- مشکل و عوارض بعدی لخته شدن خون ندارد.
- جوراب واریس نیازی ندارد.
ولی اگر از نظر ظاهری برای بیمار مشکلساز باشد میتوان به روش تلفیقی لیزر سطحی و میکرو اسکلروتراپی آن را خیلی بهتر کرد.
واریس دستگاه تناسلی و واریس واژن در بارداری
در دوران بارداری خونرسانی لگن بیشتر میشود و برگشت خون به قلب آهستهتر صورت میگیرد به همین دلیل واریس دستگاه تناسلی در این دوران موضوع نسبتاً شایعی است و جای نگرانی ندارد. واریس واژن در طی بارداری بهمرور بیشتر شده و در چند هفته بعد از زایمان بهمرور از بین میرود. در مواردی که واریس دستگاه تناسلی خودبهخود برطرف نشود به روش ترکیبی آمبولیزاسیون و اسکلروتراپی درمان میشود.
خطرات واریس واژن در بارداری
واریس واژن روی نحوه زایمان یا سزارین تأثیری نمیگذارد. این رگها جریان خون کمی دارند. در نتیجه، حتی اگر حین زایمان خونریزی نیز رخ دهد، بهراحتی قابلکنترل است. به طور معمول واریس واژن در حدود شش هفته پس از زایمان از بین میرود.
واریس شکم در بارداری یا گرفتگی سیاهرگ شکم
واریس شکم معمولاً به دنبال لخته شدن خون در رگهای عمقی لگن و سیاهرگ اصلی شکم به وجود میآید. چون راه اصلی سیاهرگی بسته شده است. این رگهای واریس بهصورت جبرانی عمل کرده و به نحوی در واقع کمک به برگشت خون میکنند. راه درمان آنها این است که رگ اصلی لخته شده را بهتوسط استنت گذاری و بالون باز کنیم.
این روش درمان را ونوپلاستی میگویند که در بیمارستان انجام میشود. پس از انجام ونوپلاستی موفق بهمرور واریس شکم خودبهخود جمع و کوچک میشود. راه درمان این است البته نیاز به مشاوره حضوری دارد.
دلایل بروز واریس بارداری
از جمله تغییرات فیزیولوژیک که واریس بارداری را به وجود میآورند به موارد ذیل میتوان اشاره کرد.
بزرگشدن رحم
همگام با رشد جنین و اتساع رحم، فشار بیشتری به رگهای حامل خون از قلب به سمت پاها و یا از پاها به سمت قلب وارد میشود که این فشار مانع از جریان راحت خون شده و باعث انباشت خون در وریدها و واریس بارداری میشود.
برای پیشگیری از بروز واریس در بارداری و یا تشدید آن در زنان باردار راهکارهایی وجود دارد که برای داشتن بارداری سالم به زنان باردار توصیه میشود تا از آن پیروی کنند.
بالارفتن سطح هورمون پروژسترون
سطح خونی این هورمون همگام با پیشرفت حاملگی بالا میرود، از جمله عملکردهای آن میتوان به شل شدن و انبساط رگها و دریچههای لانهکبوتری اشاره کرد.
افزایش حجم خون در گردش
میزان خون در گردش در طی بارداری بهمنظور تأمین نیازهای روزافزون جنین درحالرشد تا ۵۰ درصد افزایش مییابد که به نوبه خود باعث افزایش حجم خون موجود در رگهای پا و واریس بارداری میشود.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون دکتر واریس اصفهان
مشورت با پزشک در صورت ابتلا به واریس در بارداری
- اگر تصمیم دارید اقدام به بارداری نمایید، در صورت ابتلا به واریس در بارداری قبلی یا سابقه خانوادگی واریس حتماً با پزشک متخصص واریس مشورت و سلامت عروق پایتان را چک کنید.
- در مورد میزان مطلوب افزایش وزن در طی بارداری و الگوی افزایش وزن توصیه شده طی ماههای مختلف بارداری با پزشک متخصص زنان یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
- حفظ وزن مطلوب و اجتناب از افزایش وزن بیش از حد میتواند فشار وارده به رگها را تعدیل کند.
- در صورت توصیه پزشک یا ماما به شما برای استراحت مطلق حتماً در خصوص پوشیدن جوراب فشاری بهمنظور پیشگیری از بروز لخته خون در پا از ایشان مشورت بگیرید.
خوشبختانه لخته خون در بارداری قابل پیشگیری است. برای پیشگیری لازم است قبل از بارداری خطر بروز لخته خون در عروق عمقی بررسی شود.
مطالعه بیشتر :
پیشگیری از عوامل بروز واریس سینه
شناسایی و درمان علل واریس واژن
عوامل و علائم لخته شدن خون پس از جراحی