راه های شناسایی و درمان علل واریس واژن
واریس میتواند در هر ناحیهای از بدن به وجود آید. شاید جالب باشد که تا با واریس ناحیه تناسلی زنان، ولو و واژن نیز آشنا شوید. بارداری شایعترین دلیل ابتلا به واریس ولو است، ولی عوامل دیگری چون سوابق خانوادگی و چاقی و اضافه وزن نیز در ایجاد آن بیتأثیر نیست. معمولاً بارداری به سبب فشار بالای رحم، افزایش وزن، افزایش حجم خون و تغییرات هورمونی منحصر به فرد خود باعث بروز این نوع واریس در زنان خواهد شد، ولی با این حال در افراد غیر باردار نیز دیده شده است. تعداد بارداری بیشتر در طول دوران زندگی یک زن، شرایط را برای ایجاد زودرس واریس واژن مساعدتر خواهد کرد. در مقاله امروز سایت مهرداد طاهریون دکتر خوب واریس اصفهان به بررسی شناسایی و درمان علل واریس واژن خواهیم پرداخت.
واریس واژن شامل ورمهایی در لبههای خارجی واژن میباشد. این ورمها در اثر تجمع خون در رگ ها ایجاد میشوند. این امر موجب تورم و بروز برآمدگیهای بنفش و آبی رنگ میشود، که شبیه به برآمدگیهایی هستند که در پاها به وجود میآیند. هورمون پروژسترون بارداری دیوارههای رگها را ضعیف کرده و جریان خون به آن ناحیه موجب تورم میگردد. علاوه بر این فشار فرزند در حال رشد میتوانند مانع حرکت خون از این ناحیه و در نتیجه جمعشدگی خون گردد.
مطلب پیشنهادی : راهکارهایی برای پیشگیری و درمان واریس دست و صورت
علائم بروز واریس واژن
- واریسی شدن عروق واژن که از این اختلال تحت عنوان واریس واژن یاد میشود به تورم بخش خارجی لبه واژن گفته میشود که به علت تجمع خون درون رگها به وجود میآید. علاوه بر آن که واریس واژن بر روی ظاهری ناحیه تاثیرات منفی میگذارد میتواند باعث بروز درد و ناراحتی در واژن نیز شود.
- در برخی از زنان باردار واریسی شدن عروق واژن در اطراف واژن درون ران و اطراف آن به خوبی قابل مشاهده است اما برخی دیگر هیچ گونه نشانه و علامت قابل مشاهده ندارند اما دچار درد میشوند.
- درد در ناحیه لگن و پایین کمر که تحت عنوان درد مبهم توصیف میشود شایع ترین علامتی است که زنان باردار دچار واریس واژن تجربه میکنند.
- معمولاً درد این ناحیه در طول روز و به دنبال ایستادن یا نشستن به مدت طولانی بدتر میشود و باعث تشدید وضعیت ایجاد شده خواهد شد.
- درد میتواند در روابط جنسی و حتی قبل و در طول دوران قاعدگی نیز به وجود بیاید.
- واریسی شدن عروق ناحیه لگن میتواند باعث نیاز به دفع مکرر ادرار شود.
- جنبههای روحی واریسی شدن واژن نیز فاکتوری است که نباید نادیده گرفته شود زیرا میتواند باعث بروز اضطراب و افسردگی شود به همین دلیل مراجعه به پزشک و درمان این اختلال کاملاً ضروری است.
واریس واژن معمولاً هیچ گونه مشکلی را در فرایند زایمان به وجود نمیآورد و اغلب طی مدت ۶ هفته پس از تولد جنین از بین خواهد رفت. میزان گردش خون در این عروق کم است به همین دلیل حتی اگر دچار خونریزی شوید کنترل خونریزی بسیار راحت خواهد بود. مثل همیشه به شما توصیه میکنیم که برای آرامش خاطر خود و اطمینان از عدم بروز مشکلات جدی به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت خود اطمینان حاصل نمایید و اگر مشکلی وجود داشت بتوانید در همان مراحل اولیه به درمان آن بپردازید.
درمان های واریس واژن در بارداری
برای بیماری که پس از 6 هفته پس از زایمان همچنان دچار واریس واژن است، درمان ابتدا به منظور شناسایی دلیل زمینهای انجام میگیرد. به طور معمول، داشتن مداوم واریس واژن ممکن است نشان دهندهی نارسایی وریدی باشد. چند روش نوین برای درمان وجود دارند که که درد بسیار کمی داشته (در صورت وجود) و دوره بهبودی پس از آنها سریع است. این روشها عبارتند از:
گنهای فشاری
پوشیدن گنهای فشاری ران برای درمان واریس واژن ضروری است. فشار مستقیم بر روی رگهای واریسی واژن به پیشگیری از تورم کمک میکند، در کاهش تورم رگهای متورم موثر است و موجب جریان خون در ناحیه کف لگن و پیشگیری از تجمع خون و واریس میگردد. برخی از این گنها همراه با بندهای شانه هستند که سیستم آنها سومندتر است زیرا موجب بالا کشیده شدن شکم و در نتیجه کاهش فشار بر کف لگن میشود.
اسکلروتراپی
در اسکلروتراپی از تزریق یک ماده شیمیایی خاص (اسکلروزان) به داخل ورید واریسی جهت آسیب رساندن و زخم کردن پوشش داخلی رگ استفاده میشود. این امر باعث بسته شدن رگ میگردد. اسکلروتراپی را میتوان برای درمان رگهای کوچکتر مورد استفاده قرار داد. در طول این فرایند، پاها بالا برده میشوند تا خون تخلیه شده و سپس اسکلروزان به رگ واریسی تزریق میشود. این عمل در مطب دکتر انجام میگیرد و بسته به تعداد رگهای واریسی تحت درمان و بزرگی آنها بین 5 تا 30 دقیقه به طول میانجامد.
درمان با لیزر (داخل رگی یا EVLT)
تخریب با لیزر روشی مدرن جهت از بین بردن رگهای واریسی است. انرژی لیزر برای داغ کردن رگ و نابودی آن استفاده میشود. یک لوله ریز (کاتتر) از میان پوست نزدیک زانو عبور داده شده و سپس وارد ورید بیمار صافن میگردد. کاتتر متصل به یک لیزر است که انتهای آن را گرم میکند. این گرما موجب بسته شدن جدارههای رگ شده بطوری که خون نمیتواند در آن جریان پیدا کند. این عمل را میتوان تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام داد.
رادیو فرکوئنسی (RF)
سوزاندن با رادیو فرکوئنسی یک درمان با حداقل تهاجم برای رگهای واریسی است که در آن از گرمای تولید شده توسط رادیوفرکوئنسی (انرژی ریزموج) برای مسدود کردن جریان خون به رگهای واریسی استفاده میشود و به جای آن خون به رگهای سالم مجاور جریان پیدا میکند. این عمل معمولاً میتواند تحت بیحسی موضعی و در یک جلسه انجام شود.
پیشگیری از واریس در بارداری
زنان با انجام چند اقدام ساده میتوانند از ابتلا به واریس در دوران بارداری جلوگیری نموده یا آن را به حداقل برسانند که راههای جلوگیری از واریس در بارداری عبارتند از:
- ورزش روزانه حتی فقط یک پیاده روی ساده میتواند گردش خون را بهبود بخشد.
- حفظ وزن توصیه شده در هر مرحله بارداری از اعمال فشار بیشتر به عروق پیشگیری میکند.
- بالا بردن پاها تا سطح قلب و بالاتر، فشار روی عروق را از بین میبرد.
- بهتر است در حالت نشسته پشت میز، پاها بر روی یک جاپایی قرار گیرد.
- از انداختن پاها بر روی هم اجتناب شود.
- در صورت لزوم نشستن یا ایستادن به مدت طولانی به خصوص در محیط کاری، تغییر حالت داده و به طور مداوم حرکت شود.
- با نظر پزشک در صورت نیاز از جورابهای واریس استفاده شود. جوراب واریس از تورم و بدتر شدن واریس در این دوران جلوگیری میکند.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون
- بهتر است از کفشهایی با پاشنه کوتاه یا صاف استفاده شود.
- مصرف نمک به منظور کاهش تورم رگها به حداقل برسد.
- دوز روزانه ویتامین دریافت و از مصرف کافی غذاهای حاوی ویتامین C اطمینان حاصل شود.
- نوشیدن مقدار زیادی آب و خوردن فیبر کافی برای جلوگیری از یبوست نیز در این دوران بسیار مفید است.
- به پهلوی چپ خوابیده تا علاوه بر جلوگیری از رگهای واریسی، وزن رحم از روی عروق اصلی سیاهرگی برداشته شود و فشار روی رگها در پاها کاهش یابد.
رگهای واریسی معمولاً باعث مشکلات جدی نمیشوند. با این حال، اگر وریدهای واریسی در ناحیه مهبل (واریس ولو) وجود داشته باشد، ماما در هنگام زایمان طبیعی مادر بیشتر دقت میکند تا با راهنمایی بیشتر و تشویق مادر به وارد کردن فشار آرام حین زایمان مانع از پارگی این عروق شود.
مطالعه بیشتر :
پیشگیری از عوامل بروز واریس سینه