تترالوژی فالوت قلب در کودکان و بزرگسالان
قلب انسان دارای دو حفره اصلی در قسمت بالا و دو حفره در قسمت پایین است. این حفرهها هرکدام عملکرد خاص خود را داشته و توسط دیوارههایی از هم جدا میشوند. بطن راست که در قسمت تحتانی قلب قرار دارد، خون بدون اکسیژن را به ریه فرستاده و بطن چپ خون اکسیژندار را از ریه دریافت میکند. سپس این خون توسط آئورت به سراسر بدن منتقل میشود. وجود هرگونه نقص در این ساختار، عملکرد قلب را مختل کرده و باعث بروز بیماری میشود. بیماری تترالوژی فالوت قلب یکی از بیماریهای نادر مادرزادی است که در اثر وجود چهار نقص در قلب به وجود میآید. در این مقاله به بررسی این بیماری پرداخته و چگونگی عمل جراحی تترالوژی فالوت را بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
بیماری تترالوژی فالوت قلب چیست؟
بیماری تترالوژی فالوت قلب نوعی نقص مادرزادی است که بر جریان طبیعی خون از قلب به سایر نقاط بدن تاثیر میگذارد. این بیماری زمانی رخ میدهد که قلب کودک بهدرستی شکل نگرفته و کودک داخل رحم رشد کافی نداشته است. تترالوژی فالوت مجموعهای از چهار نقص در قلب و عروق است.
این نقصها عبارتاند از:
- نقص دیواره بطنی
- تنگی دریچه ریوی
- هیپرتروفی بطنی راست
- قرار گرفتن آئورت در محل غیرطبیعی
وجود این نقصها، اکسیژن خون جریانیافته از قلب به سمت بدن را کاهش میدهد. به همین دلیل نوزادان مبتلا به این بیماری پوستی متمایل به آبی دارند. البته ممکن است تمام نوزادان پوست آبیرنگ نداشته باشند و فقط هنگام گریه یا تغذیه، قسمتهایی از بدن به رنگ آبی در بیاید.
تفاوت قلب عادی با قلب مبتلا به تترالوژی فالوت چیست؟
قلب عادی دارای چهار حفره است. دو حفره بالایی قلب دهلیز و حفرههای پایینی بطنهای چپ و راست نامیده میشوند. دیواره بطنی، بطنها را از هم جدا کرده و از ترکیب خون اکسیژندار و بدون اکسیژن جلوگیری میکند. در یک قلب عادی، خون از بطن راست بهوسیله شریان ریوی به ریهها منتقل شده و در آنجا اکسیژن دریافت میکند. سپس خون اکسیژندار به بطن چپ برمیگردد و از طریق آئورت (شریان اصلی بدن) به سراسر بدن فرستاده میشود.
اما همانطور که گفته شد، قلب با تترالوژی فالوت دارای چهار نقص است که عبارتاند از:
نقص دیواره بطنی:
وجود نقص دیواره بطنی باعث مخلوط شدن خون اکسیژندار (خون موجود در بطن چپ) و خون بدون اکسیژن (خون موجود در بطن راست) میشود.
تنگی دریچه ریوی:
این نقص باعث میشود دریچه ریوی نتواند بهطور کامل باز شود. در این صورت جریان خون از بطن راست به شریان ریوی محدود میشود. بنابراین قلب باید فعالیت بیشتری داشته باشد تا بتواند خون را با فشار بیشتری وارد ریه کند.
هیپرتروفی بطنی راست:
در این حالت عضله بطن راست بهدلیل دریافت جریان خون بیش از حد، از سمت چپ قلب بزرگتر و ضخیمتر میشود.
قرار گرفتن آئورت در جای غیرطبیعی:
در یک قلب عادی، آئورت به بطن چپ متصل است و اجازه میدهد خون غنی از اکسیژن در سراسر بدن جریان یابد. در بیماری تترالوژی فالوت قلب، آئورت بین بطن چپ و راست قرار دارد. این امر باعث میشود که خون کماکسیژن بهجای شریان ریوی وارد آئورت شود.